Кога в миналото се появяват подаръците

кога в миналото се появяват подаръците

Подаръците са основна част от всеки празник. Дни наред хората мислят и умуват върху все по-оригинални идеи, с които да изненадат своите близки за всевъзможни поводи – рожден ден, имен ден, сватба, абитуриентски бал и т.н. Доста често срещано в наши дни е подаръци да се правят и без повод. В днешно време хората просто са свикнали с тази традиция, дори се счита за неуважително, ако бъдеш поканен на мероприятие и не занесеш нищо.

Замисляли ли сте се обаче откъде идва традицията с подаряването на подаръци? В днешния текст ще се върнем доста назад във времето, за да разгледаме историята на подаръците и как се е променяла тази традиция в различните времена. Ако пък вие искате да зарадвате свой близък със собственоръчно направен подарък, можете да разгледате цветарските и опаковъчни консумативи на сайта на Digi84 (https://www.digi84.com/).

Подаряването на подаръци се е срещало още в древните времена. Понякога това се считало за демонстрация на благосъстояние. Още в най-древните племена хората си разменяли различни предмети като храна, улов и клонки от дърво, опитвайки се да зарадват някой от останалите. Това се възприемало като израз на щедрост и флирт с представител на отсрещния пол. В наши дни учени наблюдавали как шимпанзетата също правят това. Те носили на любимата си храна, за да я впечатлят и задържат до себе си.

кога в миналото се появяват подаръците

В Библията подаръците вече са представени като жестове, които се правят по празници. Когато Иисус Христос се родил, тримата влъхви го посетили, като носили подаръци за здраве. Оттам тръгва и традицията, че когато се ходи при новородено, трябва да се носи подарък, защото той е нещо като благословия за него. В Древен Египет е имало традиция властимащите да си подаряват съдове, животни и плодни дръвчета. Това се правило, за да се скрепяват мирът и дипломатическите отношения. Било прието гостите да се раздават от сърце при посещенията си.

Що се отнася до подаръците в Древен Рим, то местните богаташи предпочитали да си подаряват монети – нещо, което впоследствие се възприема и от западните цивилизации. Монетите се считали за жест на вярност и готовност за подкрепа във всеки един момент, а и носили късмет. Те били повод да се изтъкне и личното имане. През Средновековието тръгва традицията да се подаряват монети и животни по сватбени тържества.

През този период се появяват и бонбониерите, които обаче представлявали украсени със скъпоценни камъни порцеланови произведения на изкуството, по които имало и злато. В тях обикновено се поставяли захар или сладки. Гостите на сватбите получавали бадеми като подарък – в отговор на тяхната добронамереност и великодушие към младоженците. След 16-ти век това вече се превръща в редовна практика. Мъжът и жената, които ги канят, държат да им благодарят за това, че споделят личните им преживявания на този толкова скъп за тях ден.

За древните хора подаръците имали и окултно значение. С тях се орисвало бебето, а даровете били с ключово пожелание. Древните гърци са имали своите мойри, римляните са възлагали тази задача на парките, а славяните на наречниците. И до нас са се запазили някои от тези вярвания. Ето защо под възглавницата на детето се оставя монета, с която се измолват по-хубави дарове от орисниците и се разчита на тяхната отзивчивост, да му „орисат“ добър и продължителен живот.

кога в миналото се появяват подаръците

Подаръците присъстват и в историята на Древна Гърция. Да не забравяме за „ябълката на раздора“, която Парис дарява на Афродита и се счита за основния фактор, заради който се стига до Троянската война. Богинята Афродита е нещо като покровител на подаръците и до днес, а когато очакваме тя да ни се отплати със своята благодат – под формата на любов, финансов статус, социални връзки, ние й принасяме „жертви“, умилостивявайки я, както е сторил Парис според легендите.

В днешно време подаръците се използват, за да бъдат предизвикани приятни емоции у някой друг. Невинаги даден подарък трябва да струва цяло състояние, за да впечатли своя адресат. Понякога един малък жест е много по-важен, отколкото една торба с пари, изсипани за скъпо бижу или скъпоценен камък. Най-важното за един подарък е да има специално послание и да бъде подарен с любов.