Какви сухи цветя да изберем?

Декорациите със сухи цветя са трайно очарование. Те издържат на времето и позволяват множество комбинации за украса. Такива, например, са инсталациите от сухи цветя, палмови кори или пера във вертикални системи за очакване с ефектно осветление, стенни пана и канави в рамка. Не бива да пропускаме и макраме проектите, плетените кашпи с овални речни камъни и хоризонталните саксии за первазите. Възможностите са буквално неограничени, а резултатът е не само радост за очите, но и устойчив и ефективен дизайн.

Сред най-популярните видове за сушене са хортензии, синкави магарешки бодилчета, рози, билки и особено лавандула. Също така, сушените кори, най-вече от палмово дърво, лозовите пръчки, както и житните класове провокират домакините и дизайнерите да сътворят чудесни домашни украшения. Огромен избор от сухи цветя и консумативи ще намерите в нашия онлайн магазин, затова нека видим защо си струва да помислите за такава декорация.

Какви са предимствата?

Изсушаването дехидратира цветята и така не поникнат нови листа или цветове. Сушените цветя издържат по-дълго, не се нуждаят от постоянна грижа и подмяна, което е допълнителен аргумент в забързаното ежедневие. В дългосрочен план цената им е доста по-изгодна. Те са чудесни за хора със сенна хрема или алергии, тъй като не съдържат цветен прашец. С тях забравяйте и за сезонните ограничения, а ако добавите етерични масла със спрей, вашите аранжировки от сухи цветя ще станат изключително ароматни. 

В миналото цветята, изсушени на естествена светлина, са служили за парфюмиране на помещения и на хора, като същевременно е използвана и тяхната декоративна функция. През 70-те идва големият им бум като елемент на трайни проекти за декорация, отличаващи се с привлекателност, достъпност и естетическа визия. Така сухите цветя масово навлизат в плановете на интериорните дизайнери, където остават до днес в куп аранжировки – от венци и инсталации до букети в миниатюрни вази. 

сухи цветя

Как да изберем от цялото това изобилие? 

Всичко зависи от вкусовете и предпочитанията ви. Най-лесно е да тръгнете от цвета и размерите на помещението, в което ще поставите аранжировката. Букетите в саксии разкрасяват бюрото за работа или кухненската маса, а стенните пана са подходящи за празната стена в хола. Някои цветя са обработени за максимално запазване на оригиналния цвят на цветето. Те са ярки, оттам и подходящи за откритите места в своята. Други пък са оставени да избледнеят или да покафенеят, което ги прави перфектни за сенчести ъгли, рафтове от секции, дори и в банята. 

Експертите са на мнение, че за декорации са особено подходящи традиционни у нас растения като иглика, теменужки, мак и бял равнец. Разкошните венчелистчета на невена също запазват своя огнен цвят при изсушаване и придават слънчево настроение вкъщи. Сухите бегонии, петунии и хризантеми също са много ефектни. 

За любителите на хортензиите – това цвете е изключително подходящо в суха вариант и стои най-добре във висока ваза. Друг вариант е фамозната целозия, известна и като “Драконов дъх”, която се среща в страхотни багри – червено, оранжево и жълто, а понякога и във виолетово, кремаво и розово. Не бива да пропускаме и розите, защото те са всеобщ фаворит и универсален избор. Освен това, изсушените листенца, пъпки и целите изсушени рози имат невероятна гъвкавост и издръжливост.

Създайте нещо уникално

Изборът на цветята е важен, но това, в което ги поставяте, също има значение. Ако искате да аранжирате висока ваза със сушени рози или други цветя с тънко стъбло, използвайте цветарска тел за повече стабилност. Сега е моментът да извадите от шкафа любимите вази, саксии и съдове, за да им вдъхнете нов живот. Или пък ви се иска сами да нарисувате и украсите стара кана, например, превръщайки я в уникално произведение?

Подреждайте сухите цветя така, че най-ярките от тях да останат в средата и да се открояват на височина. Добавете вторични цветя с по-малки размери, които съответстват на цветовата схема или помагат за постигане на формата, към която се стремите. Например, ако основното ви цвете е червена роза, то използвайте жътли, оранжеви и розови цветя, за да подчертаете червеното. Завършете с клони или изсушени треви, за да добавите текстура.

сухи цветя

Съвети за поддържане на сухи цветя

Когато полагате грижи за вашите сухи цветя, те могат да издържат месеци и няколго години, преди да избледнеят или да се разпаднат. Първо, пазете сухите цветя от пряка слънчева светлина, за да намалите избледняването им, както и от влага, за да не се образува мухъл. Почиствайте ги внимателно с мека кърпа за прах.

За феновете на “направи си сам”, поставянето на сухи цветя в рамки под стъкло или макраме ще е вълнуваща задача. Ако се интересувате от алтернативни начини за съхранение, навярно ще ви е интересно да научите, че има техники за консервиране чрез потапяне в смола или восък.  Имайте предвид, че смолата е мощен химикал, който може да бъде опасен за вдишване, така че винаги трябва да носите маска. Също така, сухите цветя може да използвате за направата на бижута, арт проекти или декоративни предмети с мъниста, пайети или други консумативи.

Дайте воля на въображението си и сами ще се убедите, че сухите цветя са красиви, ефектни и се вписват във всяко кътче на дома ви.