Кашпи и саксии – как да изберем?

кашпи и саксии - как да изберем?

Грижата за стайните на цветя е сред малкото приятни домакински задължения. Нека бъдем честни – поливането на свежите растения и аранжирането им във вази и букети носи само радост и положителна енергия. Стайните растения ни помагат да създадем красива и уютна атмосфера. И са пълната противоположност на гладенето, бърсането на прах и миенето на пода. Какво обаче трябва да знаем за саксиите и кашпите за любимите ни зелени красоти?

Разликата между тях е, че саксиите обикновено имат дренажни отвори на дъното си, докато кашпите представляват “обвивката”, в която да ги поставите. Повечето саксии са пластмасови или керамични, докато при кашпите имаме огромно разнообразие от материали, дизайни, цветове и текстури. Изборът на правилния материал има голямо значение за здравето на вашите растения, а също така ще допринесе за визуалната привлекателност на интериора или градинско пространство. За да ви улесним в избора, ще ви представим основните видове и техните предимства. 

Дървото – винаги правилно решение

Дървените кашпи са много достъпни, изключително здрави и внасят нотка природа и естествен щрих в декорацията на дома. Обикновено дървото е обработено с лак срещу влага. Плетените кашпи са масово разпространени, но моделите от сглобени дървени плоскости в квадратна, трапецовидна или неправилна форма придават по-модернистична визия. Добра идея е да използвате висяща дървена кошница, в която да поставите саксия с каскадни цветя – те ще се увият около дръжката и така ще създадат по-впечатляващ ефект. 

Най-разпространените видове са от палисандрово дърво, кедър и бор. Бамбуковите саксии са много леки, както и кошниците от палмов ратан. Тъй като дървото е естествен материал, тези саксии и кашпи не представляват заплаха за здравето на растенията. С грижа и периодична поддръжка те ще служат като удобен дом на любимите ви цветя в продължение на години. Ако търсите дървени кошници и кашпи за цветята си, разгледайте предложенията в нашия онлайн магазин и ще намерите качествени и красиви модели.

кашпи и саксии - как да изберем?

Теракота и керамика – традиция и стил

Керамиката и теракотата са вариации на един и същ материал – глината. Теракотата е наименованието на конкретен вид глина с различни свойства – червеникаво-кафяв цвят и рустикален вид, а керамиката е светла. Керамиката често е глазирана отвън, докато теракотата не е. Глазираните кашпи и саксии са изключително издръжливи – буквално с десетилетия, както на пряка слънчева светлина, така и на студ. Използвайте ги, за да поддържате растенията си хидратирани, тъй като глазурата запечатва саксията и спира течовете. 

От друга страна, неглазираната теракота изглежда естествено и е подходяща за растения, които обичат много вода. Външната страна се лющи и старее с течение на времето, което придава по-винтидж вид и в градината, и вътре в дома. Тези съдове са склонни към напукване заради порестата структура на глината, затова не ги оставяйте да замръзват. Предимството е, че порите имат пропускливост, с която се избягват почвени заболявания и загниване на корените.

Като цяло теракотените и керамичните саксии са тежки и местенето на големите модели може да е трудно. Но пък заради своята гладка повърхност или текстура, те винаги изглеждат красиво и са подходящи както за вътрешна, така и за външна зелена и цветна декорация. 

Пластмаса – неизбежна или пък не

Евтината пластмаса е най-масово произвежданият материал в човешката история. Главното й предимство е съотношението между здравина и тегло – пластмасовите изделия могат да бъдат много тънки, да се транспортират на огромни разстояния и да не счупят при няколко изпускания.

Неслучайно пластмасата е и основният материал в производството на кашпи и саксии от десетилетия. В днешно време има много различни видове за различни цели, като например ПВЦ, която се счита за безопасна за използване за отглеждане на храни. Някои рециклирани пластмаси дори предлагат защита от UV лъчи и замръзване. Други производители пък смесват пластмасата с естествен каменен прах и други органични материали за по-добра визия.

Лидерството й обаче е оспорвано, тъй като тя се произвежда от невъзобновяем ресурс и това не се цени от хората, загрижени за опазването на околната среда. Само един от примерите е, че пластмасата е толкова издръжлива, че й трябват хиляди години, за да се разгради. Някои видове обаче отделят химикали, които се просмукват в почвата и вредят на растенията.

Метал и още 

Металните саксии изглеждат добре и се предлагат на конкурентни цени. Повечето модели разполагат с антикорозионно покритие. Те обаче имат слаба вентилация, така че могат да навредят на растенията, увеличавайки температурата на почвата. Затова и най-често се изработват декоративни екстериорни кашпи, в които се поставят цветя и растения в други саксии. С гладък или гравиран дизайн, тези изделия имат модернистична визия, голяма издръжливост и деликатна елегантност. Има и кашпи, изработени от фибростъкло с примеси от смола, бетон, метал и твърда пяна. 

Когато избирате кашпи и саксии, помислете какви растения и къде искате да отглеждате. За стайни цветя пластмасата и керамиката са отлични варианти, а за по-големи растения, като кактуси и папрати, дървените кашпи и кошници са перфектната комбинация. Всичко зависи от вкуса и идеите ви. Съобразете цветове с вашите мебели или градинско обзавеждане – и това е всичко. Остава само да се наслаждавате на любимите цветя и топлата атмосфера, която създават.