Опаковане на букети – изкуство за всеки

опаковане на букет

Създаването на перфектния букет е по-лесно, отколкото смятате. Независимо дали ползвате цветя от градината или от магазина, тяхната подредба е удовлетворяващо изкуство, което всеки може да прилага, без да се подчинява на правила и изисквания. В статията ще представим тенденциите в опаковането на букети, както и няколко полезни съвета за начинаещите и напредналите. 

Най-актуални и търсени са т.нар. “диви” букети. Те изглеждат по-скоро набързо направени, несиметрични, дори разхвърляни. Представете си рози, божури, хризантеми или челебитки, допълнени със сухи клонки, папрат или дървесна кора. Сякаш току-що са откъснати от градината, тези цветове са с различна големина, форма и аромат. Такъв букет просто “говори” сам за себе си, той пленява със своята невъздържаност, което е основното му предимство. 

Другият голям тренд е за използване на рециклируеми опаковки, основно от различни видове хартия. Това важи предимно в Европа, където потребителите са силно чувствителни към промените в климата и прахосването на ресурсите. Затова неслучайно има и разработки на иновативни цветарски опаковки, регулиращи нивото на кислород и на въглероден диоксид. Така срокът на годност на свежите растения се увеличава, като също ще се разчита и на последните антимикробни и антиокислителни технологии.

За традиционалистите няма по-добър стил в направата на букети от японския. Тяхното изкуство на опаковане се нарича “цуцуми”, а това за аранжиране на цветя – “икебана”. Японските цветари включват множество материали, които са свързани с тяхната култура. Известни са със способността си да увиват цветя в хартия и буркани. Те използват други и характерни елементи, като коприна, бамбук, ветрила, перли и камъчета. Що се отнася до цветовете, японците предпочитат естествените тонове на опаковките, за да подчертаят жизнеността на цветята.

Как да направим перфектен букет?

Първо, отстранете всички излишни листа и бодли. Особено ако работите с рози, не забравяйте да отрежете всички остри участъци. Отстранете излишната част от стълбата, за да може букетът да се носи удобно. Започнете с основното цвете и подредете останалите около него. Ако букетът е по-голям, изберете две, три или четири цветя, които създават фокусната точка на букета. Добър избор са лилиите, розите и орхидеите. 

Добавяйте второстепенните цветя постепенно, като въртите букета. Така цветовете ще застанат симетрично и ще постигнете спираловиден ефект. Добра идея е да допълните аранжировката със сухи кори, мрежи и пера за допълнителен обем. По-малки цветя, например маргаритки, и орнаменти с различни текстури могат да добавят контраст към вашия дизайн и да му придадат по-естествена визия. Помислете за декоративни пеперуди, папрат и други варианти. Ако искате да добавите повече зеленина в букета, използвайте лимонови листа, маслинови клонки или пък папрати. Така фокусните цветя ще изпъкнат още повече. 

След като оформите основата и върха на букета, пристегнете стеблата заедно. Използвайте канап, тиксо или цветарска лента, за да не се разместят. Увийте ги с фолио или прозрачен целофан, като внимавате за долната част, която е била в контакт с вода. Така ще бъдете сигурни, че влагата няма да протече и да загрози външната част на опаковката. Тук традиционните варианти са от крепирана и тишу хартия, както и целофан. 

Добавете финалните щрихи, като например листни клонки, суха кора, цветарска мрежа със сребърни или златни нишки. Украсете букета си с панделка от хартия, сатен или органза. Обикновено цветарите завързват тези букети с канап или лента, но винаги може да използвате нещо по-специално, като метална брошка. Разгледайте нашия онлайн магазин и изберете опаковъчните консумативи за вашия шедьовър.

Какви цветя да изберем?

Ако искате букет за вашата половинка, използвайте за отправна точка цветовата схема на дома ви, където букетът ще стои. Или на офиса, ако планирате да изненадате колежка. Освен че цветята в букета трябва да се допълват взаимно, те трябва и да отговорят на пространството, в което ще стоят. 

Друг метод е да използвате сезонни цветя – те са по-свежи и по-достъпни, например кокичета или лалета през пролетта. Третият вариант е да заложите на цветя, които се отглеждат целогодишно, например рози, хортензии и хризантеми. Уверете се, че всички стръкове са свежи, здрави и се допълват взаимно.

Експериментът е успешен 

По-напредналите навярно се чудят как да разнообразят стандартната кръгла форма на букетите. Ако и вие търсите алтернатива, то каскадните букети би трябвало да бъдат следващото ви предизвикателство. Различното е, че цветята са наклонени и образуват дъговидна “падаща” форма, обърната навън. Често тези букети използват дълги линейни цветя с къси дръжки. Те са много популярни като сватбени букети, но могат да се ползват и за други случаи, например за романтична вечеря, където да красят масата. 

Букетите не са просто подарък или декорация. Те предизвикват силни емоции и създават спомени за специални моменти. Ето защо опаковането на цветя е една от най-големите възможности да оставите творчеството си наистина да блесне и да пожънете успех. Проявете оригиналност и при избора на аксесоари и опаковъчни и консумативи. Наистина няма начин да сгрешите, защото цветята просто са красиви. Винаги и навсякъде.