Кога да използваме кашпи и саксии

кога да използваме кашпи и саксии

Пролетните и летните сезони са времена на освежаване на интериора във вашия дом и на облика на терасата и градината. Тези от вас, които живеят в къща и имат двор, със сигурност обръщат повече внимание на добрия вид на градината и свежестта на цветята в нея. Останалите, които не разполагат с големи зелени площи, отглеждат растенията в саксии. В днешния текст ще обърнем малко повече внимание на разликата между кашпи и саксии и ще разгледаме предимствата и недостатъците на отделните материали за изработка на саксия.

Най-напред трябва да направим уточнението какво представляват кашпите. Това са декоративни облицовки, в които поставяме саксиите. Те могат да са изработени от различни материали – например кашпи от кокос, плетени кашпи под формата на кошничка, сърце и други предмети и кашпи от естествени конци (всички видове кашпи можете да разгледате на сайта на Digi84 – https://www.digi84.com/kashpi-koshnici/kashpi.html). Те се използват най-вече за освежаване на външния вид на саксиите. Вместо да пресаждате цветята, можете да снабдите саксията с пъстри и интересни кашпи.

кога да използваме кашпи и саксии

А сега нека разгледаме малко по-подробно видовете саксии. Можем да ги разделим на 4 вида, според това колко са популярни у нас. Започваме с класическата керамична саксия. Те се отличават с невероятна дълготрайност и приятни нюанси. Саксиите без защитен външен слой позволяват на почвата да диша и по този начин спомагат за по-свежия вид на растенията, засадени в тях. Друга характерна особеност за тях е, че задържат топлината по-дълго време. Това не ги прави особено благоприятни за растения, които обичат по-студените температури. Като минус на керамичните саксии може да посочим факта, че се чупят лесно и пресаждането на растения от тях става доста трудно.

Следващият вид саксия е пластмасовата. Почти във всеки български дом и градина има поне едно цвете в пластмасова саксия, тъй че можем неофициално да я наречем най-популярната за използване у нас. Те са изключително евтини, практични и леки, продават се в различни цветове и форми. Пластмасовите саксии не поемат влагата в стените си, но я задържат, а това ги прави подходящи за отглеждане на по-голям набор от растения. Като недостатък на пластмасовите саксии може да бъде посочен краткият експлоатационен живот – те избеляват и се напукват на слънце, а продължителността им на „живот“ трае няколко месеца. Също така те съдържат доста вредни за растенията химикали, което кара част от домакинствата да се преориентират към саксии от естествени материали.

кога да използваме кашпи и саксии

Металните саксии са сравнително по-рядко срещани и по-нетрадиционно решение за любителите на цветята у нас. Те са податливи на влага и могат бързо да ръждясат. От друга страна обаче, металните саксии са изключително здрави, почти е изключена опцията да се счупят, изглеждат добре сред останалите растения в градината. Като друг недостатък може да се посочи факта, че се нагряват бързо при топло време, а това може да доведе до изсушаване на почвата и съответно разваляне на цветята в нея. Металните саксии могат да се използват като кашпа върху саксия от пластмаса или глина.

Последният вид, на който ще обърнем внимание са дървените саксии. Те са изключително устойчиви, достъпни и могат да придобият желания от вас размер, с който да паснат отлично на терасата или в градината. Като минус може да се посочи това, че са податливи на гниене след известен период от време. Ако имате подръчни материали, можете да си направите и сами дървени саксии под формата на сандъчета. Като алтернатива на дървените саксии често се използват кошниците от ратан. Освен че са елегантни на външен вид, те се отличават с изключителна дълготрайност.