Какво представлява пиафлората

какво представлява пиафлората

Мнозина от вас може би са чували понятието пиафлора, но не всеки е наясно какво всъщност представлява тя. Е, в днешния текст ще обърнем малко повече внимание на този цветарски атрибут. Пиафлората е цветарска гъба, която се използва в аранжировките с отрязан цвят, за да се придаде оптимален обем и форма на цялостната композиция. Основната функция на този предмет е да поддържа цветята живи и в добро декоративно състояние в по-дълъг период от време.

Пиафлората може да се изреже и оформи в най-различни геометрични фигури – кубчета, топки, рингове, блокове и т.н. Тя има пореста консистенция, лесно се реже и се дълбае с нож, тъй като е лека и крехка. Реално можете да оформите пиафлората както пожелаете без да имате опасения, че тя ще се скъса или ще загуби желания си ефект.

След оформянето ѝ тя се накисва в голям съд с вода. Целта е да престои колкото се може по-дълго в съда, за да поеме повече количество вода. Тя не трябва да се натиска, тъй като ако натиснете сухата пиафлора във вода, рискувате в нейната вътрешност да останат ненапоени ъгли и кухини, което може да влоши нейните качества. По-старата пиафлора се нуждае от повечко време, за да поеме необходимото количество вода, докато по-прясната „се справя с тази задача“ далеч по-бързо.

какво представлява пиафлората

След като цветарската гъба престои във вода за необходимия период от време, се пристъпва към аранжирането на цветята. За целта могат да се използват няколко метода. Най-популярният в миналото са били металните игленици, върху които се забождат растенията. Това е остарял метод на аранжировка, който не дава толкова възможности за творчество и импровизация, колкото съвременната пиафлора. Освен това иглениците са доста опасни за работа, тъй като ръждясват и не са особено достъпни заради високата им цена.

В днешно време при аранжировката на пиафлора е позволена всякаква иновация. Тя се използва за основа на растителни обеми, които се аранжират в кошници и други декоративни съдове. Цветарската гъба се употребява доста в различни видове сватбени украси като аранжировка на автомобил, сватбен салон, маси, булчински букети и т.н. Всичко зависи от въображението на флориста и от поръчката и желанието на клиента.

Освен инертната хигроскопична маса, пиафлората е съставена от редица химични вещества като консерванти, стабилизатори и анти-гниещи агенти, които осигуряват по-дълъг живот на аранжираните цветя и растения. Тя може да се използва и в изработка на различни форми като симпатични животинки, насекоми, предмети, венци и т.н.

какво представлява пиафлората

Как ще аранжирате и украсите вашата пиафлора, зависи изцяло от вашето въображение. За да поддържате свежи цветята и растенията, които използвате за вашата аранжировка, е необходимо често да поливате пиафлората, тъй като една част от водата се изпарява, а друга се усвоява от цветята. Когато осигурявате на растенията необходимото количество вода и влажност, разтворените в цветарската гъба вещества ще ги предпазят от увяхване. Можете да разгледате предложенията за пиафлора в сайта на Digi84 (https://www.digi84.com/piaflora/piaflora-za-cvetja.html) и да започнете да обмисляте по какъв начин бихте ги аранжирали.